Soutěž o 5 kartonů Rotkäppchen

Připijte si s rodinou a svými nejbližšími u rozzářeného vánočního stromku a dejte jim vědět, že vám na nich záleží. Využijte příležitosti potkat se s přáteli, na které vám během roku nezbývá čas, a zpestřete si vzácné společné chvíle lahodným sektem Rotkäppchen. Potěšte své drahé lahví kvalitního sektu, kterou společně přivítáte příchod nového roku. Vyhrajte karton sektů Rotkäppchen Doux, jehož jemná sladká chuť vás osvěží. Toto živé elegantní víno nabízí zážitek všem, kteří preferují sekty v duchu „dolce vita“.

 

f9352415jpg.jpg

 

Jak si správně sekt vychutnat radí Daniela Odentahl, someliérka sektů Rotkappchen:

 

Sklenice, které dají sektu dostatečně vyniknout

 

V minulosti bylo zvykem pít sekt ze skleniček s velkou plochou. Zjistilo se však, že k podávání sektu jsou nevhodné. Velká plocha totiž způsobuje rychlý únik buketních látek a rovněž škodí perlení, které se v něm velmi rychle uvolňuje. Od padesátých let minulého století klasické skleničky nahradily tenkostěnné sklo typu „flétna“ – vysoké, štíhlé sklenice dají chuti sektu nejvíce vyniknout. Pokud je naplníte do dvou třetin, dosáhnete ideální podmínky pro rozvinutí buketu, chutě a zachování si elegantního perlení. Důležité upozornění pro hospodyňky: při mytí sklenic nepoužívejte čistící prostředky! Jemný film, který se po jejich použití vytvoří na povrchu skla, je největším nepřítelem perlení. Před podáváním sektu nezapomeňte skleničky přeleštit utěrkou, která nezanechává vlákna.

 

Správná teplota, při které vaše chuťové buňky budou jásat

Při servírování sektu si dejte pozor na extrémní teploty. Ideální je rozmezí mezi 6 až 8 stupňů Celsia. Pokud je teplota nižší, chuť se nerozvine!

    1. Bílé sekty chutnají nejlépe při teplotě 6 až 7 stupňů, růžové sekty při teplotě 6 až 8 stupňů a červené sekty jsou ideální při teplotě 9 až 11 stupňů. Nedávejte sekt vychladit do mrazáku nebo mrazničky. Používejte chladicí nádobu na šumivé víno s kostkami ledu a vodou.

 

03_rk_trad_doux_bt_int_eeu_2017-kopiejpg.jpg

 

 

Jak správně otevírat láhev? Potichu či nahlas?

 

Střílení z láhve může vypadat lákavě, ve skutečnosti však znalce poznáte podle toho, že láhev sektu otevírá nenápadně, potichu s jemným „puf“. Kromě toho, že je to elegantnější než střílení špuntu do stropu, má to i praktickou stránku: při nárazové ztrátě tlaku v láhvi dochází často k nekontrolovanému vyšumění sektu, což v praxi znamená, že jste přišli o několik sklenic.

Správně by se měl sekt otevírat při ideální doporučené teplotě, která zabraňuje nadměrnému perlení. Láhev musí být nakloněna, aby se tlak koncentroval na stěnu láhve. Při uvolnění agrafy (drátěný košík) je třeba přidržovat zátku palcem, aby nevyletěla. Pokud drží, uvolňujeme ji kývavě-otočným pohybem cca 6x jedním směrem až do uvolnění zátky.

 

 

Jak by se měl sekt skladovat?

    1. Lze je skladovat 1 až 2 roky bez ztráty kvality. Archivování nezvýší jeho kvalitu. Pijte jej čerstvé! Šumivé víno lze konzumovat ihned poté, co opustí sklepy. Lahve ukládejte stojící na chladném, tmavém místě. Otevřené lahve uložte do lednice a použijte zátky.

 

 

Soutěžní otázka:

U degustace sektu hodnotíme 5 složek. Napište nám, které to jsou?

Nápověda níže:

 

  1. Zkontrolujte ….. sklopením sektové skleničky nad hořící svíčku. Pokud jsou v ní jakékoliv suspendované částice, uvidíte je.

  2. Zkontrolujte ….. držením sektové skleničky proti bílému pozadí (například ubrousek nebo kapesník).

  3. ….. je důležitým měřítkem kvality. Čím je jemnější, tím déle bude šumivé víno zrát kalením a bude schopno rozvinout vůně a chutě.

  4. Pro rozvinutí …... nejprve zatočte sklenicí. Poté se nosem přibližte a opakovaně přičichněte.

  5. …... zkontrolujte pohybem šumivého vína v ústech, čímž získá tělesnou teplotu a chutě se tak odkryjí.

 

Odpovědi zasílejte na souteze@xantypa.cz do 14. 12. 2018. Výherci budou uvědoměni emailem či telefonicky.

Aktuální vydání
XANTYPA 12/2018

XANTYPA XANTYPA 12/2018

Obsah vydání

Inzerce
banner_predplatne