Regionální speciality, které musíte ochutnat

cestování

Přišli jste na chuť cestování za kulinářskými zážitky? Přinášíme pět gurmánských tipů na speciality, které svou zemi proslavily i za hranicemi.

 

Tipy vám přinesla CK Radynacestu.cz – zájezdy pro cestovatele.

 

recke_souvlakijpg.jpg 

 

Řecké souvlaki: Tradice v každé restauraci
Typický řecký hlavní chod, kousky masa na špejli, jídlo, které na vás vykoukne z jídelního lístku v malé restauraci u moře i ve velkých podnicích ve městě. Tradičně se dělá z vepřového nebo jehněčího masa, ale v posledních letech se objevuje i varianta kuřecí. Receptů, jak připravit pravé souvlaki, je několik, proto v Athénách, ani na jihu Řecka nenarazíte dvakrát na stejnou chuť. Přílohou je pita chleba nebo hranolky.
Zájezd to nejlepší z Athén + moře z Prahy od 13 990 Kč

 

skotsky_haggisjpg.jpg

 

Skotský haggis: Podivná záliba rolníků
Haggis je skotské národní jídlo, které si můžete dát kdykoli během dne. Chudší Skotové jím kdysi začínali den, aby nabrali sílu na celodenní těžkou práci. Podobá se našemu jelitu, ale směsí z ovčích jater, srdce a plic, vloček a koření se plní nikoli vepřové střevo, nýbrž ovčí žaludek, ve kterém se pak povaří a servíruje. Haggis se podává s kaší z brambor nebo tuřínu, kterému se v některých zemích přezdívá „švédská ředkev“.
Zájezd to nejlepší z Edinburghu + Jezero Loch Ness z Prahy od 20 990 Kč

 

ruske_pelmenejpg.jpg

 

Ruské pelmeně: Ravioli ve východním stylu
Ze Sibiře pochází národní pokrm zvaný pelmeně. Jde o taštičky z nudlového těsta plněné mletým masem, servírované se zakysanou smetanou a posypané sladkou paprikou. Někdy se podávají také s máslem či octem, nebo se před konzumací osmahnou na pánvi. Taštičkám plněným bramborovou kaší, sýrem nebo zelím se pak říká vareniky. Obě tyto varianty jsou chuťově dokonalé.
Zájezd to nejlepší z Moskvy z Prahy od 20 490 Kč

 

lotyssky_rasolsjpg.jpg

 

Lotyšský rasols: Národní boj za sledě
Rasols je typický lotyšský předkrm. Je to salát z mletého masa, kousků sledě, brambor, hrášku, mrkve a okurky, to vše se zálivkou z kysané smetany. Vtipné na něm je, alespoň pro Čechy, že vypadá skoro jako náš bramborový salát. Moderní verze salátu vynechává v receptuře sledě, ale Lotyši se proti tomu bouří a prosazují názor, že bez sledě to není rasols, ale jen obyčejný salát…
Zájezd to nejlepší z Pobaltí (autobusem) od 10 490 Kč

 

irsky_irishjpg.jpg

 

Irský irish stew: Hovězí, brambory a whiskey
Je whiskey to jediné, co se vám vybaví při pojmu irská gastronomie? Nejste daleko od pravdy, jedna specialita, která se samozřejmě zapíjí pravou whiskey, stejně jako všechno dobré jídlo, tady ale je. Hovězí či jehněčí maso se povaří společně se zeleninou, dochutí se tymiánem a bobkovým listem a podává se s potravinou, která je v Irsku číslem jedna – bramborami. Tahle dobrota pak připomíná hustou polévku.
Zájezd to nejlepší z Dublinu + Glendalough + Powerscourt z Bratislavy od 14 990 Kč

 

expertjpg.jpg
Ivana Petláková,
expertka Radynacestu.cz

 

Rada experta
„V Rusku budou spokojeni všichni milovníci piva. Z alkoholických nápojů je mezi místními oblíbený právě zlatavý mok. Nejoblíbenější značky jsou Baltika a Nevskoje. Kdyby se vám však zastesklo, v hospodách tu běžně čepují také české pivo Kozel.“

XANTYPA 05/17 - výběr z článků

Video k májové Xantypě

Video k májové Xantypě





Podívejte se na obsah nové XANTYPY

Editorial

Editorial

Vážení a milí, Herečka Zuzana Stivínová v roce 2009 odjela s celou rodinou do New Yorku, kde strávila následujících sedm let, protože její manžel, molekulární biolog, dostal nabídku pracovat tam ve výzkumu. Hned po návratu domů byla ale zase v jednom kole. Po veleúspěšné sérii Pustina hrála v televizním filmu Monstrum režiséra Viktora Polesného manželku sochaře Otakara Švece, tvůrce Stalinova pomníku, který se tyčil na Letné. A nejnověji ji můžete vidět na scéně MeetFactory na Smíchově, kde fantasticky hraje velice náročnou roli fitness trenérky v inscenaci Irwina Welshe Pohlavní životy siamských dvojčat v režii Natálie Deákové. Jaké to bylo žít v Americe, jak ji pobyt na Manhattanu obohatil a jak se Zuzana cítí po návratu zpátky, o tom a mnohém dalším si pro Xantypu povídala s Janem Lukešem. Ten byl tentokrát hodně pilný a stihl ještě vyzpovídat Zdeňka Sternberga na téma odkaz šlechtických rodů a závazek vůči předkům. Tento muž, téměř čtyřiadevadesátiletý, je stále neuvěřitelně svěží a navzdory všem možným ústrkům, které mu komunistický režim připravil, a novým začátkům po návratu z emigrace nezahořkl. Zkrátka pravý aristokrat!

Zuzana Stivínová

Zuzana Stivínová

Osmidílný seriál PUSTINA stál více méně na její postavě osudem i lidským podraznictvím zkoušené starostky malé severočeské obce. V televizním filmu MONSTRUM je manželkou nešťastného autora Stalinova pomníku na Letné. Pro vypjaté role má své dispozice: mluví s gradující vnitřní naléhavostí, bezchybně artikuluje, v jejích větách zcela chybí obvyklá slovní vata a uniformní řečová klišé. Evidentně má jasno v životě i práci, ale ne bez pochyb a schopnosti akceptovat jiný názor, jiný postoj. Je empatická, i když to tak zprvu nevypadá, a když si vedle vás stoupne na vysokých podpatcích, můžete lehce znejistět.

Sidse Babett Knudsen

Sidse Babett Knudsen

Je krásná, ale ne prvoplánově. Na první pohled působí velmi inteligentně a rozhodně. Francouzská média ji označila jako „la femme épatante“, úžasnou ženu. Čeští televizní diváci ji nyní znají především jako brilantní představitelku dánské premiérky v seriálu u nás uváděném pod názvem VLÁDA, který slavil mimořádné úspěchy ve více než třiceti zemích světa – od Austrálie až po Spojené státy. Jmenuje se Sidse Babett Knudsen, je Dánka, ale jako by z té brunetky vyzařovalo i cosi románského, vřelost, přívětivost, spontaneita.

Emir Kusturica

Emir Kusturica

Světoznámý srbský režisér Emir Kusturica na březnovém Febiofestu představil svůj nový film, fantaskní féerii NA MLÉČNÉ DRÁZE. Dvaašedesátiletý filmař během závěrečného festivalového večera převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Zdeněk Sternberg

Zdeněk Sternberg

Posázavský pacifik mu jezdí takřka pod okny. Na jeho trať shlíží z rodového hradu Český Šternberk a občas hukot lokálky vpadá i do našeho rozhovoru. Oblíbenou výletní dráhu, která je jen o dvacet let starší než on sám, ale miluje, ostatně jeho dědeček Filip byl jejím hlavním akcionářem. Při stém výročí dokončení tratě č. 212 si dokonce zkusil, jak se na ní řídí parní lokomotiva. Prý je to docela jednoduché… Takhle ale mluví s lehkou sebeironií skoro o všem, i když mu letos v srpnu bude už devadesát čtyři let a má za sebou život plný dramatických ústrků i vzestupů. Zůstává tak věren rodovému heslu, které se vztahuje ke šternberské erbovní hvězdě: Nescit occasum – Nezná západu čili Nikdy nezapadá.

Barevný svět Jana Šafránka

Barevný svět Jana Šafránka

Odedávna se říká, že malíř maluje vlastní životopis. Toto tvrzení podle mě dokonale platí u Jana Šafránka. Jeho trvalou inspirací jsou ohniska dennodenního mezilidského počínání, místa, kde se sám pohyboval a která bystře pozoroval. Sledujeme hospodu, kde se chlapi uzavírají do svého pivního bezčasí s představou, že pod zářivkami a mraky kouře docílí svých absolutních pravd. Sledujeme kavárnu, ono místo „čekání na to, co nikdy nepřijde“, kde se moudra a fabulace prolínají až k nerozeznání. Sledujeme noční podniky a bary, kde se sny o erotickém ideálu rozplývají v drsné realitě tragikomické pokleslosti.

Drahoš míří na Hrad

Drahoš míří na Hrad

Není „sluníčkář“, má obavy o českou demokracii, vládu s komunisty by nejmenoval, bezpečnost bez NATO si neumí představit

Bioložka Hana Svobodová

Bioložka Hana Svobodová

Suchozemská želva, kterou si zamilovala v první třídě a stále ji má, předurčila její osud. Dnes je bioložka Hana Svobodová již uznávanou odbornicí, věnující se mořským želvám. Především v Indonésii bylo díky intenzivní práci této neústupné dívky již zachráněno přes sedm set tisíc želvích vajec! Přečetla si korán, aby pochopila místní kulturu, a naučila se indonésky. Mimo jiné právě připravuje příručku s přesnými instrukcemi, jak chránit tyto nádherné tvory, neboť většina z nich je dnes bohužel kriticky ohrožena vyhynutím. Když tuto křehkou dívku uvidíte, první, co vás napadne, je: Malá holka s velkým snem… a s citlivým srdcem, odvahou a silnou vůlí, dodala bych ještě.

Smutná zpráva

Smutná zpráva

S lítostí oznamujeme, že 11. května 2017 nás navždy opustil PhDr. Milan Sládek, Ph.D., MA. Světoběžník, světoobčan. Začátkem roku 1995 založil Xantypu, od té doby ji vydával a časem přiřadil ke svým Kovohutím Příbram, kde byl předsedou představenstva. Vzpomínáme na něho s vděčností. Čest jeho památce.

Článek najdete v tomto vydání
XANTYPA 05/17

XANTYPA XANTYPA 05/17

Obsah vydání

Nestihli jste koupit toto vydání XANTYPY? Nevadí. Rádi Vám jej zašleme. Objednávejte zde

Archiv starších čísel

Aktuální vydání
XANTYPA 06/17

XANTYPA XANTYPA 06/17

Obsah vydání

Inzerce
předplatné_baner